Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!

Van-e különbség kakaó és kakaó között?

Van-e különbség kakaó és kakaó között?
Mi a különbség a bulk kakaó és a fine flavour kakaó között? Egyáltalán mit is jelentenek ezek a kifejezések és mit kell ebből megértenünk csokoládéfogyasztóként? 
A világ teljes kakaótermésének mintegy 95 %-a úgynevezett bulk kakaó, és csupán körülbelül 5 %-a fine flavour kakaó. Ez a besorolás legfőképp a termeszett kakaófajtától valamint a szüret után végzett feldolgozási módszerek minőségétől függ. A Nemzetközi Kakaó és Csokoládé Szervezet (ICCO) egy speciális bizottsága ismeri el az egyes termőországok fine flavour megnevezését, jelezve, hogy az exportra szánt kakaó hány százaléka fine flavour kakaó. Emellett fontos megemlíteni még a Heirloom Cacao Preservation Fund (HCP) nevű kezdeményezést, amelyet a Fine Chocolate Industry Association (FCIA) indított azzal a céllal, hogy feltérképezze és azonosítsa a legkiválóbb minőségű és legfinomabb ízű kakaóbabokat. Ehhez hasonló a Cocoa of Excellence díj, amelyet évente rendeznek meg, és a termesztők maguk küldhetnek be kakaóbab mintákat értékelésre.

Korábban a világon három kakaófajtát ismertek: criollo, forastero és a kettő, ember által kreált hibridje a trinitario. Később ide sorolták még az ecuadori Arriba Nacional fajtát is.

2010-ben aztán egy kutatócsoport a kakaó génállományát vizsgálva összesen 10 alfajt határozott meg, és valószínűleg még ennél is több létezik szerte a világon. A kávétermesztésben ismert arabica és robusta ellentéthez nagyon hasonló a criollo és forastero közti különbség. A criollo (jelentése: kreol, helyi) kakaóbabok az ősi, még vadon termő kakaótól származnak. Lelőhelyük Közép- és Dél-Amerika őserdői. Alacsony terméshozam és változatos ízvilág jellemzi. Ezzel szemben a forastero (jelentése: idegen) jóval ellenállóbb és nagyobb terméshozamú, de laposabb ízű, keserű kakaó. A kettő keresztezéséből jött létre Trinidad szigetén a trinitario, amelyre a criollonál nagyobb terméshozam, de a forasteronál finomabb íz jellemző.

Általánosságban elmondható, hogy a nyugat-afrikai ültetvényeken, ahova a gyarmatosítók telepítették a kakaót, szinte kizárólag forastero fajtát termesztenek, és ez adja a bulk kakaótermés legnagyobb részét is. Az ebből készült csokoládé íze kesernyés, enyhén földes jegyekkel. Ez az a csokoládéíz, ami a legtöbb ember emlékeiben él, ha csokoládéra gondol.

A dél-amerikai országokban jóval magasabb a fine flavour, vagy nemes kakaó aránya. A nagy tömeggyártók alapreceptje gyakran 80-85% bulk kakaóból és 15-20% fine flavour kakaóból áll. Az így létrehozott keverék (blend) ízében előtérbe kerülnek a klasszikus kakaós, csokoládés ízjegyek, de a kellemetlenebb keserű jelleget ellensúlyozza a kis mennyiségű finom kakaó jelenléte.

A kézműves bean-to-bar csokoládékészítők viszont szinte kizárólag fine flavour kakaóbabokkal dolgoznak. Amennyiben forastero kakaóbabokat is használnak (például Tanzániából, Ghánából, Indonéziából), azokat ellenőrzött forrásból szerzik be, ahol odafigyelnek az erjesztési és szárítási folyamatra. Léteznek ugyanis forastero kakaóbabokból készült finom kézműves csokoládék, és megeshet, hogy egy 100%-ban tiszta criollo kakaónak mondott csokoládé viszont, a nem megfelelő feldolgozás miatt, rossz ízű. Ne csak a feliratoknak higgyünk, kóstoljuk meg, és győződjünk meg róla személyesen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Csokivilág