Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!

Single origin vagy terület szelektált - mi is ez valójában?

Single origin vagy terület szelektált - mi is ez valójában?
Egyre többet hallani a terület szelektált csokoládékról. Webshopunkban is külön kategóriát szentelünk neki a Bean to bar családon belül. De mit is jelent ez a kifejezés, illetve az hogy "single origin"? Miért érdemes ilyen csokoládét kóstolnunk? 

Single origin - mit is jelent? 

 
Madagaszkár, Peru, Venezuela, India, Tanzánia. Egyre gyakrabban találkozhatunk ezekkel az országnevekkel a csokoládék csomagolásán. De mit is jelent ez valójában?

A ’single origin’ azt jelenti, hogy a csokoládét egy adott helyről, ez esetben egy országból, származó kakaóbabokból készítették. Előfordulhat, hogy az országon belül több ültetvény kakaóbabjait összekeverik, de más országból származó kakaóbabok már nem kerülhetnek bele. Az ilyen terület szelektált csokoládék jellegzetes ízűek, hiszen ahogy a borok esetében is tapasztalhatjuk, a helyi adottságok, valamint az adott helyen termesztett kakaó fajtája mind befolyásolják a csokoládé végső ízét. Ezek a sajátosságok pedig felismerhetőek maradnak a csokoládéban, amennyiben nem keverjük össze az eltérő termőhelyről származó kakaóbabokat.

Ennek egy speciálisabb fajtája a ’single estate’, azaz ültetvényszelektált csokoládé, melyet kizárólag egy adott ültetvényen termesztett kakaóbabokból készítenek. Itt még jobban kikristályosodik a kakaófajta valódi ízvilága, ráadásul teljes mértékben visszakövethető a kakaóbabok útja a termelőtől a csokoládékészítőig.

 

Mi a helyzet a boltok polcain egyre gyakrabban megtalálható eredetmegjelöléses csokoládékkal?

Ezekre természetesen ugyanúgy igaz, hogy egy adott országban termett kakaóbabokból készülnek, azonban nincs garancia arra, hogy ezen belül milyen minőségű kakaóbabokat kevernek össze. A kakaóbabokat nagy mennyiségben felvásárló gyártócégek akár a legsilányabb minőségű kakaóbabokat is megvásárolják, hiszen a későbbiekben, a feldolgozás során a megszokott ízvilágúra tudják alakítani a csokoládéjukat erőteljes pörköléssel, vanília aroma hozzáadásával el tudják fedni a kellemetlen ízjegyeket. Emiatt azonban a csokoládé végleges íze meg sem közelíti az azonos területről származó, de jobb minőségű kakaóbabokból készült kézműves csokoládék ízét.

 

Webáruházunk terület szelektált kínálata

A Harrer kínálatában jelenleg a következő országból származó kakaóbabokból készült táblás csokoládé található: Madagaszkár, Tanzánia, Nicaragua, Peru, Venezuela, India, Honduras, Guatemala. Érdemes összehasonlítani az azonos kakaótartalmú, de eltérő eredetű csokoládékat, hogy felfedezzük a különböző termőterületek jellegzetes ízjegyeit. Míg a madagaszkári csokoládék jellegzetesen savanykás, citrusos, piros bogyós gyümölcsök fanyarságát, üdeségét hozzák, addig egy venezuelai csokoládéra sokkal lágyabb, pirított olajos magvas, telt csokoládés ízvilág jellemző.  Sőt akár egy országból, de annak eltérő régióiból származó csokoládéknak is más lehet az íze. Jó példa erre a perui Gran Nativo Blanco és a Chililique, melyek Peru más-más régióiból származó és más fajtájú kakaóbabokból készültek.

A terület szelektált csokoládék mellett keverékeket, úgynevezett blendeket is találhatnak a Harrer csokoládés kínálatában. A blendekről itt (link) olvashat bővebben.

Terület szelektált csokoládéinkat most már csomagban is megvásárolhatja, amit Karl Harrer állított össze a kedvenceiből! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Csokivilág csokoládé készítés